fredag 29. april 2011

Tenk


Den som tenker 
lever uten lenker.
Ta deg tid til å gruble,
så vil du ikke snuble.

torsdag 28. april 2011

Stemmerett for 16-åringer ?

Jeg har sett at noen mener at 16-åringer bør få stemmerett. 16-åringer får visstnok barnetrygd.
Jeg synes ikke at barnetrygd og stemmerett passer sammen. I asylpolitikken og kriminalpolitikken understrekes det hele tiden at 16-åringer er barn, og må behandles deretter. Er personer som betraktes som "barn" modne for stemmerett ?
Som 15-16 åring var jeg svært engasjert i politikk, og hadde sterke meninger om de fleste politiske saker. Men jeg hadde ikke stemmerett, det ville jeg få om 4-5 år, og det var helt ok for min del. I dag får man vissst stemmerett ved 18 års alder, så hva er problemet ?

Gått ut på dato ?

Jeg er ingen typisk miljøforkjemper, men mange ganger har jeg sympati for saken.
Kanskje jeg kan yte et lite bidrag?
Det kastes vanvittig mye brukbar mat på grunn av idiotisk datostempling. I gamle dager
 ( dere må unnskylde at jeg tar det opp), var det f.eks at slik at melk og fløte var brukbar helt til at det luktet skikkelig surt av flaska ( det var jo glassflasker !). Brød var brukbart helt til at det lå mugg i tjukke lag utenpå, ved første tegn til mugg skar vi det bort. Vi hadde ikke datostempling som nå. Det gikk ut på å bruke lukte- og smakssansen. Jeg kan ikke huske at dette var noe problem.
Om jeg f.eks. kjøper en boks med leverpostei står det kanksje ” best før 1.7.2012”. Hva betyr det ? Betyr det at den er aller best 30.6.2012 ?
Vi dør ikke av å bruke melk og fløte noen dager etter den oppgitte holdbarhetsdatoen, det er bare å bruke sansene.

Kanskje det er meg som har gått ut på dato ? Dere skal slippe å lukte på meg, men dere kan jo ”lukte” på ideene mine !

lørdag 16. april 2011

Påskekrim ?

Påskekrim , hvorfor det ? Det er et utidig mas i avisene om at vi må lese påskekrim. Jeg leser en god del, men jeg bryr meg ikke om krim. Hvor kommer denne trenden fra, at vi skal lese krim i påsken ? Ikke det at krimbøkene nødvendigvis er dårlige, men jeg har så mye annet å lese som jeg vil prioritere.

tirsdag 15. mars 2011

Hva med bestefar ?

I forrige uke var temaet i NRK's program " Debatten" drift av sykehjem. Flere av deltagerene var bekymret for hvordan bestemor hadde det på sykehjemmet,og ville at hun skulle få den aller beste pleie der, og det er de fleste enige i.

Men hva med bestefar ? Ingen lot til å bry seg om bestefar. Skal ikke han ha det godt på pleiehjem?

Dette er jo et skrikende misforhold. Er det ikke likestilling nå ? Skal vi ikke behandles likt ?

PS: Da Jagland var statsminister lovet han meg enerom med TV, PC og tilgang til Internett, jeg forventer at AP holder hva de lover. De som sitter inne i Halden fengsel har jo det , så hvorfor skal ikke vi ha det ? Jeg lover at jeg ikke skal skal klage dersom jeg får det slik.

onsdag 2. mars 2011

Halden Fengsel ?

Når jeg blir gammel nok og syk nok kan det bli behov for sykehjemsplass, men jeg er ikke sikker på om jeg får det.  Men jeg har en ide til løsning på problemet: Jeg raner en bank eller begår et stort underslag, og så blir jeg satt inn i Halden Fengsel.
Se bilder fra Halden Fengsel:





























Jeg vet ikke om det sitter noen utenlandske fanger der . Etter det jeg forstår får fangene dagpenger, god mat og muligheter for å ta div. kurs. Tror dere at dette virker avskrekkende på utenlandske ( og norske ) fanger ?

Jeg kan nok klare meg bra med forholdene der når jeg (om jeg ) kommer dit. ( uke menyen fant jeg i VG i går 1/3-2011). Når jeg kommer dit  får jeg både PC og TV, det skal nok gå bra.

'
PS : Hvordan er rommene og maten på sykehjemmene ?

tirsdag 1. mars 2011

Det nye Munch-museet

Når kunst og arkitektur er et debatt-tema i avisene kommer raskt ”den kunstfaglige ekspertisen” på banen og forteller oss hva som er pent og hva vi skal mene.
Er den ”den kunstfaglige ekspertisen” en udemokratisk elite ? Ja, det kan nesten se slik ut. Et stort bygg som får en så sentral plassering i Oslo vil berøre alle som har tilhørighet til Oslo. Når det gjelder kunst og arkitektur kan vi alle ha en oppfatning om det. Et kunstinntrykk er subjektivt, og vi kan alle med like stor rett mene noe om saken, og er like kvalifiserte til ha en oppfatning om hva som er pent eller ikke. Vi er vel ikke like meningsberettiget  på andre områder, for eksempel  kvantemekanikk. Om vi skulle mene noe om det tror jeg den faglige ekspertisen vil ta det med knusende ro.  ”Den kunstfaglige ekspertisen” synes derimot å bli særdeles oppskaket av at folk mener noe annet enn dem selv.
Tirsdag kveld ble Sentrum Scene fylt av innbyggere som ville debattere utbyggingen på et åpent møte om Munch- og Deichman-området i Bjørvika, mange av dem for å protestere mot Lambda-utkastet.
Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen mener kun ett alternativ er aktuelt for nytt museum i Bjørvika. Publikum på kveldens debattmøte var av en annen oppfatning.


 Utkastet til det nye Munch-museet ligner et flykontrolltårn, kanskje det kan brukes ved eventuell utvidelse av Gardermoen ?

søndag 27. februar 2011

Nytenkning og kreativitet ?

Finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje, går inn for å sette ut helsetjenester på anbud. Hun sier at fordelen med dette er at det blir nytenkning og kreativitet.

Her er et eksempel på nytenkning og kreativitet:
De ansatte jobber 20 timer i strekk, og så får de lov til å sove i kjelleren på jobben.i helsesektoren.

lørdag 26. februar 2011

Goethe

Johann Wolfgang von Goethe(1749-1832) er av de største genier som noen gang har levd. Han var dikter og vitenskapsmann, og publiserte ufattelige mengder av skuespill, romaner og viteskapelige skrifter. Han er kjent for sin farvelære som var annerledes enn den Newton hadde lansert.
Goethe sa om farvelæren:
" For å forstå farvelærens fenomen kreves ikke annet enn ren iakttagelse og sunn fornuft, men begge disse forutsetningene er riktignok sjeldnere tilstede enn man skulle tro".

Paleontologi

Det var en gang en paleontolog
som gjerne ville ha en dialog.
Han ville snakke om
hva han hadde sett,
et veldig gammelt skjelett.
Han snakket om hva Darwin har sagt
om alt som er skapt.
Det ble ikke skapt i går,
det tok millioner av år !

Forskning

Sist høst var det en programserie på NRK om forskning ( Hjernevask) som ledet til en omfattende debatt. Det prinsipielle i debatten gikk på forskningsmetoder. Nå har jeg klart å regne ut hvor mange forskere som produserer resultater som vi kan ha nytte av.
Forskere kan deles i 3 like store grupper slik:
- 1/3 av "forskerene" har en politisk agenda. Det f.eks. være en fredsprofessor eller en kriminolog.
- 1/3 av "forskerene" driver synsing. Det vil si at de har fasitsvaret klart, og så leter de seg fram til data som passer med fasitsvaret.
- 1/3 av forskerene driver seriøs forskning. Når det fremsettes en ny teori sier noen av dem er den er riktig,   resten sier den er gal. De to gruppene er omtrent like store ( 1/3 deler seg altså 50/50).

Da blir regnestykket slik:
1/3  x 1/2 = 1/6 = 16, 6 %.

Altså er det bare 16,6 % av alle forskere som har resultater som kan brukes til noe.

Bare et motoralternativ for F-35!

Senatet i USA har bestemt at det bare skal være et motoralternativ for F-35, nemlig Pratt & Whitney. Den alternative motoren fra General Electric/ Rolls Royce droppes. Siden skattebetalerene skal betale for prosjektet er dette av allmen interesse. Vi skal jo ha ca. 50 stk. av disse flyene. Prisen skal visstnok være 100 Mill. USD pr.stk, uten motor ! Motoren koster 10 Mill. USD i tillegg. Levetidskostnadene for Luftforsvaret blir anslått til ca. 140 Mrd. NOMK.